Magická světýlka i pozorování západu slunce: Zážitky v přírodě nás naplňují štěstím

Léto mám spojené s kouzelnými nazelenalými světýlky, která se vynořují odnikud a zase zhasínají jako na povel. Najít si čas na pozorování světlušek a další zážitky v přírodě se rozhodně vyplatí, naplňují nás pocitem štěstí a při opakovaném prožívání zvyšují pocit pohody.

Foto: Adobe Stock

Někde v hloubi duši daleko v dětství se mi vynořuje vzpomínka na louku plnou kouzelných pohybujících se světýlek. Nevím, jestli jsem podobnou scénu opravdu zažila, nebo jen viděla v nějakém filmu a můj mozek si tuhle vzpomínku neprávem přivlastnil.

V loňském roce jsem poprvé v dospělém věku viděla létat světlušky. Byla jsem ubytovaná v hotelu těsně u lesa. V noci jsem stála na balkoně otočeném směrem k zalesněnému srázu a poslouchala zvuky lesa. Slunce zapadlo a od té doby se začal les probouzet, s padající tmou přibývaly kroky, šustění a šramocení. A pak začaly létat světlušky.

Byl to naprosto kouzelný zážitek. Žiju v Praze plné světelného smogu a zahlédnout tu světlušku se mi zatím ještě nikdy nepoštěstilo. Proto je pro mě pozorování světlušek velkou vzácností a magickým momentem. Už proto, že se rozsvěcují náhodně a nikdy nevíme, kdy a z jakého přesně místa některá vyletí, nebo kde v trávě začne svítit. Nezbývá než se dívat a čekat.

Od té doby jsem si pozorování světlušek dala jako předsevzetí, tenhle zážitek si přeju každé léto splnit alespoň jednou a letos už se mi to poštěstilo.

Kousek štěstí

Hluboké netradiční zážitky, které jsou působivé a vzácné. A také zážitky nasbírané pod širým nebem ve spojení s přírodou, ať už výjimečné, nebo zcela obyčejné a běžné. To jsou dva druhy zážitků, která v nás prokazatelně vyvolávají pocit štěstí. A pokud je zažíváme opakovaně, zvyšují nám životní spokojenost, vysvětluje v knize Šťastnější vědkyně Cassie Holmes.

A pokud se tyto zážitky propojí, zažíváme něco velmi speciálního, a navíc pod širým nebem v přírodě, může to být vzpomínka, která bude mít místo v našem fotoalbu, deníku a srdci klidně celý život.

Pro někoho může být takovým zážitkem první pohled na impozantní vodopády, sledování mořských vln, procházka lesem s velmi starými rozeklanými stromy (takové rostou třeba v Čimickém háji na Praze 8), koupel (nebo máčení nohou pro méně otužilé) v ledovém potoce, pozorování hvězd, zmíněné světlušky. Nebo naopak makro, detailní pohled na složitou strukturu květu, zkoumání včelího úlu nebo krystal minerálu, který narostl do neuvěřitelného tvaru.

Foto: Adobe Stock

Příroda kdekoliv

„Už pouhý pobyt v přírodě nás dělá šťastnější a vede nás k hlubším a delším nádechům. A tak i když zrovna nebydlíte vedle národního parku nebo pár kroků od pláže, hledejte způsoby, jak se dostat ven. Projděte se po parku ve vaší čtvrti. Pozorujte měsíc. Zachyťte pohledem zlatorůžovou záři východu či západu slunce a pocit shonu určitě ustoupí,“ píše Cassie Holmes v knize.

Navíc z výzkumů vyplývá, že pobyt na čerstvém vzduchu sám o sobě prokazatelně zlepšuje náladu a pravidelně se objevuje na seznamu nejšťastnějších činností většiny lidí, uvádí vědkyně Cassie Holmes.

Pro naši duši je proto velmi výhodné se často zdržovat v přírodě. A pomůže to i přírodě samotné, protože čím více hlubokých zážitků a pozitivních emocí s ní budeme mít spojených, tím více nám na ní bude záležet, budeme se chtít dozvědět, jak funguje, a hlavně – budeme mít potřebu tu nádheru chránit.

Máte nějaký svůj rituál spojený s přírodou, který je pro vás jako poklad, vzácná meditace? Napište do komentáře.

Zdroje: Světluška menší (Wikipedia), V Praze začalo velké mapování světlušek. Najít svítící broučky můžete i vy třeba na procházce (článek), Cassie Holmes: Šťastnější (Jan Melvil Publishing, 2023)

Foto: Adobe Stock

Více k tématu