Papriková pochoutka šakšuka: Ochutnejte jídlo ze severu Afriky

Šakšuka je jednoduché, poměrně rychlé a nutričně vyvážené jídlo. A krásně vypadá. Zkuste tuhle barevnou lahůdku z červených paprik.

Foto: Lucie Vanišová
Takto jsem připravila šakšuku.

Viděla jsem tohle jídlo v kavárně, kde ho podávali jako brunch, pěkně nazdobené v malé litinové pánvičce. Vypadalo tak úžasně, že jsem si ho dala na novoroční seznam dobrot, které se chci letos naučit vařit.

Pustila jsem se do toho a ráda šakšuku doporučuju i vám. Zbožňuju tu chuť dušených paprik a celá moje rodina si také pochutnala.

Šakšuka je původem severoafrický a blízkovýchodní zeleninový pokrm. Z oblasti Egypta se rozšířila do dalších zemí. Je velmi oblíbenou snídaní v Izraeli nebo Libanonu. Dobře se hodí ale i na brunch nebo lehkou večeři.

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 velké červené sladké papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovku krájených loupaných rajčat
  • 2 lžíce pasty harissa z paprik a chilli
  • 5 celých vajec
  • 200 g balkánského sýru
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Pečivo

Postup přípravy

  1. Nakrájejte papriky na kostičky o hraně přibližně 1 cm a česnek nadrobno.
  2. Připravte si středně velkou pánev. Rozehřejte 2 lžíce oleje na středně silném stupni. Přidejte papriky, plechovku rajčat, česnek, pastu harissu a trochu soli. Prohřívejte asi 10 minut. Potom přiveďte k mírnému varu a vařte přibližně 10 minut, dokud směs nezhoustne a papriky částečně nezměknou. Dosolte a opepřete podle chuti.
  3. Do směsi obrácenou lžící vytvarujte 5 důlků. Do každého vložte celé vejce. Zahřívejte, dokud bílky neztuhnou, žloutky nechte tekuté nebo nahniličku. Tuhnutí vajec je možné urychlit přiklopením pokličky. Ke konci můžete přidat balkánský sýr nakrájený na kostičky o hraně 1 cm a několik minut nechat zapéct.
  4. Opatrně rozdělte porce na talíře, abyste nepoškodily žloutky. Podávejte s čerstvým chlebem, bagetami nebo opečenými toasty.

Několik tipů na závěr

Recept odpovídá přípravě čtyř porcí na středně velké pánvi, ale pokud máte malé pánvičky pro každou porci, pokrm nejlépe vypadá servírovaný přímo v nich. Jestliže tušíte, že budete papriku při krájení hodně ujídat, jako se to děje u nás doma, připravte si raději tři. Často se objevují recepty na šakšuku s cibulí, mně se osvědčilo ji nedávat.

Dobrou chuť!

Více k tématu