Měsíční špajzová výzva: Přinesla mi úsporu peněz, snazší úklid a větší péči o potraviny
Narazila jsem na špajzovou výzvu, která má jednoduchá pravidla: vařit co nejvíce z toho, co už doma máme, dokupovat jen čerstvé potraviny, jídla chystat promyšleně a neplýtvat. Pustili jsme se doma do výzvy. Držíme ji už druhý měsíc a vidím přínosy nejen v úspoře peněz, ale i ve snadnějším úklidu, zorganizování kuchyně a větší pozornosti věnované surovinám.

Ráda na Instagramu sleduji profil The Ordinary Minimalist influencerky Zuzany, která se snaží žít ekologicky, udržitelně a jednoduše. Sdílí návody a výzvy, jak si zjednodušit a zároveň zpříjemnit život, žít vědomě, šetrně a udělat si prostor hlavně na zážitky místo věcí. A myšlenku, že pro minimalistický styl života nemusíme dělat radikální kvapné kroky, ale můžeme na to jít pomalu, případně si vybrat jen některé oblasti, ve kterých je pro nás udržitelné a smysluplné být minimalisty.
Špajzová výzva je jedním ze Zuzaniných projektů, který mě zaujal. Je vhodná na období, kdy máme špajz a mrazák plný zásob, chceme si udělat finanční rezervu třeba na letní dovolenou. A zároveň na dobu, kdy máme čas a prostor věnovat se plánování jídla, kreativnímu vaření a promyšlenému nakupování.
Pravidla jsou jednoduchá – vařit co nejvíce z toho, co už doma máme, dokupovat jen čerstvé potraviny, jídla chystat promyšleně a neplýtvat. A počítat s tím, že jde o odložené výdaje, jakmile trvanlivé suroviny dojdou, bude potřeba udělat velký nákup.
Nápad se mi líbil a rozhodli jsme se, že se v lednu do výzvy pustíme.
Pravidla výzvy jsme si malinko upravili a rovnou jsme je propojili s úklidem kuchyně:
- Nakupovat jen mléčné výrobky, vejce, ovoce, zeleninu, občas maso, případně trvanlivé, které došlo a potřebujeme ho na uvaření konkrétního jídla. Pečivo co nejvíce péct, kupovat jen, když nestíháme.
- Na kafíčka do kaváren chodit jen minimálně a když už, dát si ke kávě jen třeba dort, hlavní jídla jíst doma.
- Projít celý špajz, vyřadit expirované, vyjíst co nejvíce trvanlivých potravin, lépe spíž uspořádat.
- Projít koření, vyhodit expirované, vybrané druhy dát do nových kořenek a mlýnků a oštítkovat.
- Projít celý mrazák, vyřadit staré potraviny, zbytek vyjíst. Odmrazit ho, vyčistit a potom zavést systém štítků na mražené potraviny.
- Nekupovat zbytečně žádné jídlo do zásoby, a naopak co nejvíce sníst vše, co už doma máme. Výjimkou jsou jen balené vody pro případ, že by netekla voda.
Větší pozornost
Brzy po začátku výzvy jsem si uvědomila, že nejde jen o šetření peněz. Všimla jsem si, že zároveň věnujeme potravinám, nákupu i vaření větší péči a pozornost. A s mizejícími uskladněnými potravinami je mnohem snazší udělat v kuchyni pořádek a uspořádat si ji tak, aby pro nás bylo vaření efektivnější, příjemnější a pohodlnější.
V pandemii covidu jsem měla vaření a pečení jako koníček a důležitou formu terapie, abych se doma nezbláznila. Vařila jsem nové recepty, objevovala suroviny a pekla i vlastní chleba. Ale jakmile se vše zase otevřelo, začala jsem ráda chodit opět ven, na kafíčka, do bister, ochutnávat jídlo jiných kuchařů. Vaření se mi přejedlo a přestalo mě bavit, a také jsem postupně přešla na jiné druhy jídel. V kuchyni mi zůstaly některé suroviny nebo koření, které jsem nakonec nevyužila.
Při procházení spíže jsem na ně narazila a vyhodila je, protože byly už staré. Stejně jsem v mrazáku objevila zapomenuté načaté sáčky nebo naše vlastní zamražené potraviny, které měly sice štítek s označením, o co jde, ale chybělo datum zamrazení.
Celkově je díky výzvě mnohem snazší dělat změny, v našem případě lépe a pohodlněji uspořádat kuchyň. Promysleli jsme si, které suroviny potřebují pohodlnější umístění a cedulku, a které naopak chceme úplně vyřadit. Do kterých kořenek umístíme koření, které nejvíce používáme, a které sypké oblíbené přílohy přijdou do krabiček, které jsou nejlépe po ruce.
Méně spontánních nákupů
Dříve jsme neplýtvali jídlem, surovin jsem si vážila vždy, ale občas se nám stalo, že jsme něco nestihli včas spotřebovat. V průběhu výzvy se nám to dělo minimálně.
Naše nákupy byly také celkově levnější, protože jsme většinou nenakupovali spontánně, ale využívali jsme akcí a kupovali hlavně základní suroviny na vaření. Výjimkou byly jen chvíle, kdy jsme neplánově neodolali nějaké dobrotě.
Měla jsem obavu, že snížením nákladů na jídlo přijdeme o požitek z dobrot. Ve skutečnosti je to většinou naopak. Možná trochu paradoxně mě výzva dovedla k vaření chutnějších jídel a motivaci hledat si nové recepty. Když vím, že nebudeme nic objednávat a musím uvařit, o to více si vybírám, abych uvařila dobrotu, kterou si užijeme a zpříjemní nám den, místo toho, abych nás jen něčím odbyla.
Benefity špajzové výzvy
Po měsíci jsme sečetli všechny výdaje, a kromě ušetřených peněz vidíme i další benefity.
Výzva nám přinesla toto:
- Měsíční náklady na potraviny byly nižší téměř o polovinu.
- Zmizela část trvanlivých zásob, ale ne vše.
- Nakupovali jsme, vařili a skladovali potraviny více promyšleně téměř bez plýtvání.
- Promysleli jsme si, jaká jídla chceme nadále vařit a do čeho už se pouštět nebudeme.
- Udělali jsme si pořádek ve spíži, koření a mrazáku, vyřadili jsme expirované potraviny, promysleli jsme si systém na skladování trvanlivého a budeme doplňovat štítky na kořenky a krabičky.
- Naučila jsem se vařit nová jídla, abych využila suroviny, které doma mám.
Zvýšené nároky výzvy
Výzvu asi není vhodné dodržovat kdykoliv a není pro každého, protože má zvýšené nároky na čas strávený na nákupech i v kuchyni a vyžaduje kreativitu. Snažit se uvařit z kombinace potravin, které zrovna doma máme, pokud jsme se rozhodli, že nebudeme nic dokupovat, je někdy oříšek.
A jestli například nemáte vaření v krvi, pečujete zrovna o malé miminko a jste rádi, že žijete, nebo se potýkáte se zdravotním omezením a musíte pečlivě dodržovat dietu, na výzvu nemusí být ten správný čas.
Na druhou stranu věřím, že není nutné ji dodržovat radikálně a je možné ji dělat i po kouskách, třeba jeden měsíc vyjídat hlavně mrazák, druhý měsíc se soustředit na vyjídání špajzu a tak podobně.
Celoroční výzva
Výzva pro nás byla jednoznačně přínosná a rozhodli jsme se v ní pokračovat dál. Špajzovou výzvu jedeme už druhým měsícem a na rozpočtu je to stále znát, i když jsme už některé přílohy dokupovali a další větší nákup nás čeká po odmrazení a vyčištění mrazáku. Těším se, až dokončíme úklid, krabičky dostanou své štítky a vaření bude ještě pohodlnější a příjemnější.
Zkoušeli jste také nějakou podobnou výzvu? Napište mi do komentářů.
Foto: Adobe Stock