Podzimní bucket list radostí: Kaštánky, burčák a dýňová káva

Počasí se začíná mračit a noci už jsou nezřídka chladné. Pokud spolu s teplotou klesla i vaše nálada, zkuste si s námi připravit bucket list věcí, které vám budou dělat radost celý podzim. Kdykoliv budete mrzutí, stačí do seznamu nahlédnout a vybrat si, čím se potěšíte.

Foto: Adobe Stock

Podzim je mé oblíbené roční období, miluju všemi barvami hrající listí i pití teplého čaje v křesle u plápolající svíčky. Všímám si ale, že zamračené počasí a ubývající sluneční svit se podepisují na mé náladě, s postupujícím podzimem a zimou klesá.

Proto mi připadá výhodné sestavit si seznam příjemných činností, které mi zvednou náladu, kdykoliv to budu potřebovat. A umožní mi si tohle krásné roční období opravdu užít a vychutnat, ne ho jen mrzutě přečkat.

Jdete do toho se mnou? Sestavte si vlastní seznam radostí, nebo se můžete inspirovat v tom mém.

Diář a samolepky

Podzim je ideálním obdobím pro sezení v teple s čajem nebo kávou nad diářem, bullet journalem, deníkem, zápisníkem nebo fotoalbem. Zahrádka už se pomalu připravuje na zimu a ani pokojovky už nepotřebují tolik naší pozornosti, venkovních akcí ubývá, na pikniky už je zima, letní dovolené máme za sebou. Slunečné dny střídá déšť nebo vítr a začínáme trávit více času uvnitř. Ideální čas zpomalit a zaznamenat si zážitky z rozlítaných letních měsíců a nachystat se na Vánoce, pokud jsou pro nás důležité.

Co se týká psaní diáře, jsou dva typy lidí. První typ začíná nový rok 1. ledna, druhý typ začíná zářím, podzimem, začátkem školního roku. Pro oba typy je na trhu velká nabídka diářů s ročním, měsíčním, týdenním nebo denním rozložením stránek, úsporné pro velmi zaneprázdněné lidi nebo naopak rozměrné s dostatkem místa pro podrobné zápisky. A teď je ideální čas začít diář shánět nebo promýšlet, který by nám vyhovovat nejvíce.

Pokud máte chuť si s diářem, deníkem nebo fotoalbem hrát i po vizuální stránce, rychlým, zábavným a nekomplikovaným způsobem je zdobení samolepkami, barevnými fixy a washi páskami. Obzvlášť lepení samolepek považuju skoro za meditační činnost, je to pro mě zábava a odpočinek. Podzimní kolekce těchto papírových doplňků hrají barvami a na trhu už se pomalu objevují i vánoční kolekce pro papírové tvoření.

Kaštánky do kapsy

Dalším symbolem podzimu, bez kterého se nemůžu obejít, je každoroční sbírání kaštánků a výměna loňských za nové. Nejvíc uspokojující je pro mě vyloupnout si je ze slupky, ale i když je najdu už vyloupané, přináší mi hodně radosti. Dávám si je do kapsy, do batohu i kabelky a čerpám z nich energii.

Letos jsem se poprvé doslechla o dalším způsobu, jak lidé nakládají s kaštánky. Nasbírají si počet kaštanů, který se rovná jejich věku plus jeden, dají si je do plátěného pytlíku pod postel a tím si prý zajistí klidný spánek bez zlých snů. Nevýhoda je, že ve vyšším věku už máte pod postelí pěknou hromadu.

Sbírání kaštánků je taky dobrá motivace pro to „vykopat se“ z vyhřátého bytu a jí ven na čerstvý vzduch.

Kaštany jsou jedním ze symbolů podzimu.Foto: Magazín Antilopa

Pumpkin Spice Latte

Kořeněná chuť ochucené kávy Pumpkin Spice Latte s dýňovým pyré, vanilkou a javorovým sirupem mě hodně baví. Ráda si ji chodím užít do kaváren, ale domácí chutná možná ještě lépe (a je po ruce kdykoliv, i když je zrovna venku hnusně a nechce se nám ven.) Dá se sehnat jako kapsle do některých kávovarů, ale nejlepší je přidávat příchuť do kafe jako sirup. Pokud si na ni troufnete a uvaříte si sirup sami, můžete si připravit lahvičku do zásoby a otevřít si svou domácí kavárnu.

Burčák

Burčák zbožňuju od té doby, co jsem měla to štěstí s kamarády moraváky zažít burčákový pochod. V posledních letech jsem si ho v žádné sezoně nenechala ujít. Baví mě na něm, že se jeho chuť v průběhu podzimu proměňuje, podle toho, v jakém poměru je zrovna cukr, alkohol a kyselá chuť podle stadia kvašení, i to, že je vzácný. Můžeme si ho vychutnat jen pár týdnů v roce a o to víc si dávám pozor, abych ho nepropásla.

Svíčky a světýlka

Světlo dokáže zahřát na duši a prozářit i ten nejvíc upršený den. Svíčky pálím celý rok, ale podzim se přímo nabízí, abychom letní vůně vyměnili za skořici, kardamon, vanilku nebo karamel.

Světýlka v řetězech nebo jednotlivá jsou taky spolehlivým zlepšovačem nálady, a nemusíme se bát je nechat rozsvícená. Mám ráda, když máme na světýlkách zapnutý časovač, který se po daném počtu hodin svícení vypne a další den zase automaticky zapne. Pak se stává, že se vracíme domů za tmy a byt nás vítá teplým světlem z malinkých světýlek. Takové návraty domů jsou kouzelné.

Knížky, podcasty a pořady

Podzim je skvělým obdobím na večery trávené v zachumlání pod teplou pokrývkou. A příjemnou zábavou k tomu může být sledování jakéhokoliv z našich oblíbených pořadů, poslouchání audioknih, objevování nových podcastů nebo čtení knih.

Jaké aktivity dělají na podzim radost vám? Napište do diskuse pod článkem.

Foto: Adobe Stock (hlavní), Magazín Antilopa (v textu)

Více k tématu