Jiřičky umírají kvůli povodním. Potřebují teplo a klid, neodhánějte je z parapetů nebo garáží

Vlaštovky a jiřičky, které nestihly odletět, jsou zasaženy nepříznivým počasím posledních dnů. Dlouhodobý déšť spojený s výrazným poklesem teploty a větrem na ně má fatální následky. Jiřičkám můžeme pomoci tím, že jim poskytneme klidné, suché a teplé útočiště, dokud se počasí neumoudří. Naopak laické přikrmování podle záchranářů není vhodné.

Foto: Se souhlasem L. Šejny

Jiřičky a vlaštovky se v této době běžně chystají k odletu na jih, nebo jsou už na cestě do svého zimoviště. Některé jsou už pryč, ale ptáci, kteří odletět z Česka zatím nestihli, jsou silně zasaženi aktuálním počasím. Jiřičky se živí hmyzem, létají vysoko ve vzduchu a loví bezobratlé za letu. Pokud po několik dní prší a fouká silný vítr, nejsou schopny si nalovit potřebnou potravu a hladoví.

V takových případech se snaží najít úkryt, kde mohou chráněné před deštěm a větrem přečkat, dokud se počasí nezlepší. Přirozeně se shromažďují do houfů, tisknou se k sobě a vzájemně se zahřívají. V tu chvíli potřebují klid. Mají rychlý metabolismus a svou šanci na přežití teď zvyšují, když co nejvíce šetří energií a nehýbou se.

Jak jiřičkám a vlaštovkám pomoci

Vyčerpaným ptákům můžeme nejvíc pomoci tím, že jim umožníme vlet do úkrytu, dopřejeme jim klid a nebudeme je rušit. V posledních dnech lidé sdílejí fotografie a videa, kde se vyčerpané jiřičky choulí na okenních parapetech domů, pod střechami a římsami. Schovat se mohou také v garážích, stájích, dílnách, terasách, podkrovích, průchodech, starých hnízdech a dalších krytých místech.

Přikrmování jiřiček doma se moc nedoporučuje. „Přikrmování téměř není možné, nic nepřijímají. My je krmíme „do zobáku“ speciální směsí,“ vysvětlil záchranář zvířat Libor Šejna.

Lidé vozí na záchranné stanice vyčerpané ptáčky.Foto: Se souhlasem L. Šejny

Pokud se jiřičky objeví na zemi, záchranáři zvířat doporučují ihned kontaktovat záchrannou stanici, a vyčerpané jiřičky k nim dovézt například v papírové krabici. V České republice funguje síť záchranných stanic pro živočichy, která pokrývá celé území. Na webu www.zvirevnouzi.cz jsou uvedeny jednotlivé stanice podle místa příslušnosti a kontaktní telefonní čísla.

Touto pomocí zvyšujete šanci, že se vyčerpané jiřičky a vlaštovky podaří zachránit v co nejvyšším počtu.

Situace je mimořádná

Záchranář zvířat Libor Šejna za 31 let praxe podobnou situaci nezažil a ani nikdo z historie záchranných stanic nic podobného nepamatuje, upozornil na svém Facebooku. Schoulené jiřičky vyvolaly vlnu solidarity, lidé v dešti procházejí podchody, podloubí a další místa, kde ptáky nacházejí na zemi, a snaží se zachránit ty, kteří jsou ještě naživu.

Stanice jich stále přijímají obrovské množství, lidé ochotně pomáhají a vozí další. Jen v neděli záchranná stanice Makov přijala přibližně 70 jiřiček. „Dnes příjem možná už 100 jiřiček, šílený,“ komentoval aktuální situaci Libor Šejna pro Magazín Antilopa.

Bohužel mnoho z dovezených jiřiček je už mrtvých a zachránit se je nepodaří. Nálezci, kteří dopravují vyčerpané ptáky do záchranných stanic, říkají, že na chodnících viděli ležet desítky mrtvých jiřiček. Libor Šejna odhaduje, že v české přírodě zahynou vlivem nepříznivého počasí z posledních dnů velké desítky tisíce jiřiček a vlaštovek, ale dodává, že si s tím příroda poradí.

Foto: Se souhlasem L. Šejny

Více k tématu