Kniha STYL: Vypadat dobře není znakem samolibosti. Je to projev sebeúcty

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak působíte svým zevnějškem na druhé a co o sobě říkáte ještě dávno před tím, než stihnete promluvit? Kniha STYL nás naučí, že pečovat o sebe je nejen radostí, ale také nutností, pokud chceme být šťastní. Úspěch v životě závisí na tom, jaké šance nám dají ostatní.

Foto: Magazín Antilopa
Kniha nás přiměje přemýšlet o svém stylu jinak.

Když jsem poprvé brala do rukou novou knihu Dagmar Gabulové, neubránila jsem se mírným obavám, že bude obsahovat pouze povrchní popis toho, co toto léto letí anebo co mi bude slušet.

V knize opravdu nalezneme triky, které nám pomohou pochopit, jaký styl oblečení a které barvy a doplňky nám sluší. To ale není to nejdůležitější. Autorka totiž k ženské kráse přistupuje trochu jinak než běžní módní stylisté. Recept na krásu je podle Dagmar prostý: pokud chceme být krásné navenek, tak musíme začít uvnitř.

Staňte se hvězdou svého života a začněte zářit

Nejsem typ ženy, která si nejlépe odpočine při brouzdání mezi nákupními regály. Vybrat oblečení, ve kterém bych se cítila dobře, pro mě bývalo noční můrou. A nejsem sama. Podle autorky prý překvapivě často ženy nerady nakupují, protože neví, jak snadno a rychle vybrat oblečení, které jim sluší a zvýrazňuje jejich přednosti. Nezřídka se cítí v obchodech ztracené, protože se v nich neumějí orientovat.

Výsledkem je to, že si přinášíme domů různé varianty kousků, které ve skříni už máme, při otázce „co na sebe“ býváme bezradné, nakupujeme s nechutí a v oblečení se necítíme jako v druhé kůži. Protože nevíme, co nám sluší, automaticky saháme po tmavých barvách a nevhodných střizích, ve kterých nebudeme příliš vyčnívat. Nerady se oblékáme, péče o vzhled nás nebaví a v nudném šatníku se odráží i naše sebevědomí a chybějící pocit ženskosti.

Sonda do duše

Přístup k našemu vzhledu a šatníku nám autorka pomůže změnit. Nejdříve ale začne podrobnou sondou naší duše. Pomocí jednoduchých cvičení nás donutí se na chvíli zastavit a popřemýšlet nad tím, kdo jsme, jaké máme sny a přání, co si přejeme našemu okolí sdělovat a co je na nás jedinečné a krásné.

Krása začíná ve chvíli, kdy se rozhodnete být sama sebou. Coco Chanel

První krok k cestě za krásou tkví v definici osobní značky a nalezení vlastního stylu, pomocí kterého dokážeme druhým sdělit, kdo jsme a co si o sobě myslíme. Každá z nás jsme unikátní, ukrýváme v sobě krásu a svůj styl už dávno máme – stačí ho jen nalézt.

V dalších krocích nás autorka provede správným výběrem palety barev ladící s naším barevným typem, naučí nás oblékat křivky do lichotivých střihů, pomůže nám definovat vhodný typ oblečení a vybere s námi správné doplňky odpovídající tvaru obličeje. Na závěr nám pomůže zorganizovat šatník tak, abychom už nikdy žádný pěkný kousek nepřehlédly, a naučí nás nakupovat nejen efektivně, ale i s radostí.

Každá žena si přeje být krásná. A každá z nás může zářit. I malá změna zevnějšku totiž dokáže výrazně posílit naši sebedůvěru, ovlivnit to, jak se cítíme a probudit pocit ženskosti.

Foto: se souhlasem D. Gabulové a nakladatelství Grada

Kniha je přínosná a donutila mě přemýšlet nad tím, jestli se ve svém oblečení opravdu cítím jako v druhé kůži a co dávám svým zevnějškem najevo. Dočetla jsem ji s chutí změnit nejenom svůj šatník, ale i přístup ke svému vzhledu. A přinést do svého života barvy. Je napsaná velmi pozitivně a mile a z každé stránky je cítit příjemné poselství, že jedinečnost, styl a krása je něco, co každý z nás už má. Stačí je jen objevit.

Záře je moje oblíbená barva. Marc Jacobs

Kniha obsahuje řadu inspirativních citátů módních slavných návrhářů, barevné fotografie a nádherné ilustrace malířky Zuzany Osako, jedna z nich byla použita v ilustraci v článku se souhlasem nakladatelství Grada prostřednictvím D. Gabulové.

Informace o knize

Dagmar Gabulová: STYL – Cesta ke kráse, sebevědomí a charismatu

Grada Publishing, 2016

Vázaná, 176 stran

Foto: Magazín Antilopa

Více k tématu