Velké kouzlo! Poodhalte konečně tajemství své kreativity

Také se vám občas stane, že se ráno probudíte a v časopise nebo na internetu se dozvíte, že někdo napsal vaši knihu, píseň, divadelní hru nebo váš scénář? I o tom je kniha Velké kouzlo.

Foto: Pixabay
Když nebudete nápad rozvíjet, opustí vás.

Kreativita je vztahem mezi lidskou bytostí a záhadou inspirace.

Zase se to stalo! Někdo sprostě ukradl váš nápad a bezostyšně uplatnil jiskru inspirace, která vás zasáhla před několika lety.

Jenže problém je jinde. Vás možná ten nápad zasáhl první, ale nerozvíjeli jste ho. Elizabeth Gilbertová ve své knize Velké kouzlo píše, že když inspiraci okamžitě nepopadneme a důsledně s ní nebudeme pracovat, nápad si rychle najde někoho jiného. Nápad chce být realizován a nemá čas čekat na někoho, kdo se k tvůrčí činnosti přimět nedokáže.

„Nepotřebuji vědět, proč dnes přišel nápad k vám a ne ke mně. Nebo proč nás navštívil oba. Nebo opustil. Nikdo z nás o tom nic neví, protože inspirace patří k těm největším záhadám. Vím ale jistě, že takhle chci strávit svůj život, spolupracovat co nejlépe se silou inspirace, kterou nevidím, nemůžu dokázat, ovládnout ani pochopit.” (z knihy Velké kouzlo)

Velké kouzlo je neuvěřitelně čtivou knihou o kreativitě, inspiraci, vůli a tvůrčím životě. Autorka v ní popisuje všechny fáze tvůrčího procesu od nápadu, přes fázi tvoření až po okamžik, kdy nadejde čas ukázat své dílo ostatním a vyslechnout si jejich názory.

Píše o chvílích tvůrčího nadšení, i dnech a týdnech, kdy o nás inspirace ani nezavadí a my propadáme naprostému zoufalství. Píše o dílech, která se tvoří rychle a téměř bez úsilí, i těch, kterým musíme věnovat spoustu času a nekonečné množství energie. A píše i o tom, co bude následovat, až všemi těmito fázemi projdeme.

Třeba naprosté NIC!

Úspěch nikdo nezaručí

V nejpůsobivější části knihy totiž Elizabeth říká: můžete být sebelepší, můžete mít sebedokonalejší nápad a vytvořit sebelepší dílo, ale šance, že vám to přinese úspěch, slávu a bohatství, je jen velmi mizivá. Jen zlomek ze všech tvůrčích lidí, kteří se věnují umění, mají to štěstí, že se tím mohou i dobře živit. Naprostá většina z nás bude mít tvoření vždy spíše jako volnočasovou aktivitu.

Chceme-li tvořit, měli bychom přijmout prostý fakt, že úspěch nám rozhodně nikdo nikdy nezaručí. Autorka píše o nadaných umělcích, kteří tolik toužili po úspěchu, že tím své umění nadobro pohřbili. Píše o začínajících spisovatelích, kteří si zaplatili drahé školy tvůrčího psaní a s diplomem pak čekali na úspěch, který nikdy nepřišel. A popisuje ty, kteří tak dlouho toužili vytvořit dokonalé dílo, až se v těchto snahách nadobro utopili.

Vzápětí ale dodává, že tato nepříznivá skutečnost je vlastně tím nejlepším, co nás může potkat. Když budeme tvořit jen tak, s nadšením a pro sebe, bude nás naše tvořivost naplňovat více, než kdybychom se trápili a tvořili pod tlakem nějakého termínu nebo pod tíhou nezaplacených účtů.

Vždy bychom měli tvořit pro své vlastní potěšení, ve svém volnu a motivovat nás má už samotná skutečnost, že tvoříme. A pokud přece jen přijde úspěch? Fajn. Ale spoléhat bychom se na to rozhodně neměli. Proč také, když to k tvoření nepotřebujeme?

Můžete se ptát: „Proč bych se měl namáhat něco tvořit, když výsledkem může být naprosté nic?“ Odpověď se obvykle dostaví s potměšilým kejklířským úsměvem: „Protože je to zábava, ne?“ Vždyť co jiného byste chtěli se svým časem na naší planetě podniknout – nic netvořit? Nenásledovat svou lásku a zvědavost? Tahle možnost je tu koneckonců vždycky. (z knihy Velké kouzlo)

Stačí se rozhodnout

A víte, co je vůbec nejúžasnější? Tvůrčí život může žít úplně každý! Vůbec nemusíme být obdařeni talentem, stačí jen, abychom se rozhodli, že budeme tvůrčí. Jediné, co k tvůrčímu životu potřebujeme, je nadšení, vytrvalost a víra. Každý se může snadno odpoutat od nudného a jednotvárného bytí a začít žít zajímavě.

Uvažujete o tom, že se stanete tvůrčí bytostí? Pozdě, protože už jí jste.

Tvůrčí život přitom neznamená, že se musíme zabývat pouze uměním. Může klidně jít třeba o krasobruslení, zahradničení nebo třeba cestování. Vše, co se nám líbí, co nás baví a při čem můžeme pustit uzdu své fantazie a vnitřní energie. Stačí, abychom se nechali pohánět spíše zvědavostí než strachem.

Autorka o tvůrčím životě a kreativitě píše velice inspirativně a přináší spoustu zajímavých příběhů. Každého chce vtáhnout do tvůrčího světa a s nejrůznějšími pochybovači nemá žádné slitování.

„Jsem dost dobrý? Co když to, co vytvořím, nebude dobré? Co když to, co jsem vytvořil, není dost dobré? Co když nebudu úspěšný?“ Také si stále dokola kladete tyto otázky? Na všechny podobné úvahy okamžitě zapomeňte a začněte tvořit, vpálí vám nečekaně a nekompromisně. Pokud se chcete utápět v bezvýchodných myšlenkách a trápit se tím, že nikdy nic neodkážete, raději ani nezačínejte tvořit. Stejně tím své dílo zabijete ještě dříve, než ho vzkřísíte k životu.

Informace o knize

Elizabeth Gilbertová: Velké kouzlo

Jota, 2016

Vázaná, 240 stran

Originální název: Big Magic: Creative Living Beyond Fear

Foto: Pixabay

Více k tématu